събота, 11 април 2009 г.

Какво в крайна сметка е декупаж?


Здравейте на всички последователи на блога ми!


Много бих желала тук в моя блог да предложа колкото се може повече полезна информация за тази нова, невероятна техника - декупажа. И понеже в България не е особено позната, когато хората се срещнат с творби направени с декупаж те самите се възприемат изключително добре. Та в този ред на мисли смятам, че не е никак лоша идея да се популяризира малко повече.

Да кажа на първо време, че не претендирам писанията ми да са напълно изчерпателни, но това, което съм научила, знам от опит и съм прочела, бих го споделила на драго сърце.
И така да започнем с едно определение за декупажа.
Декупаж произлиза от френската дума "decoupage", която буквално в превод означава "изрязвам". Само по себе си е приложно изкуство, което съдържа изрязване на определени мотиви в детайли от различни материали като салфетки, кожа, хартия, дърво и т.н. като след това изрязването е последвано от залепяне върху различни предмети за декориране - порцелан, стъкло, дърво, восък, пластмаса, текстил, метал и много други.

Залепянето става с помощта на специални материали за декупаж, а имено:

акрилни бои, декупажно лепило, акрилен лак, четки с изкуствен косъм /акрилните материали са на водна основа, а водата води до нарушаване цялостта на мастното покритие при четките от естествен косъм/ и мотив. В България се използват най-вече мотиви от салфетки и хартия.
Съпътстващи материали са: глитерни, металически, мраморни, седефени и перлени бои, контури, брокати, краклета, релефни пасти, трансферни медиуми, варак, антична пудра и др.
Разбира се материалите за декупаж се различават според вида материал върху, който различните мотиви ще се залепят или поставят по някакъв начин. С други думи има много и различни материали за за текстил, стъкло, порцелан, хартия, за восък и прочее.
Материалите за декупаж могат да се намерят в магазините за художествени материали, в специализирани такива или в по-богато заредени книжарници. Разбира се винаги е налице варианта да се поръчат он-лайн пак от същите, които предлагат и тази възможност.

С това на първо време изчерпваме определението за декупаж, но само определението, тъй като по моему тази техника е неизчерпаема и стига до там, където само въображението и мисълта могат да стигнат.

1 коментар:

  1. Интересно и предполагам евтино хоби... или е по-скоро изкуство. Май времето ще покаже изкуство ли е декупажа...

    ОтговорИзтриване